Presentació de "Defensa d'una forma" (Jaume Pérez Montaner). Crònica de Manel Pitarch



Presentació de "Defensa d'una forma. Poesia completa 1976-2018",
de Jaume Pérez Montaner

Manel Pitarch, 1/3/2019
Hi ha dies que són marcats per sempre perquè el sismògraf social és alterat per un fenomen, en aquest cas de magnitud literària. El jove estudiant impressionat per l’obra de Joan Fuster, el represaliat en la dictadura franquista i exiliat a terres americanes, l’amic (i estudiós de l’obra) d’Estellés, el professor de literaura catalana contemporània a les aules de Filologia de la Universitat de València, el gran poeta contemporani en llengua catalana al País Valencià, va presentar la seua obra: "Defensa d'una forma. Poesia completa 1976-2018".
El dimarts 26 de febrer de 2019, a la Llibreria Fan Set, de València, no fou un dimarts qualsevol, perquè la publicació  de l’obra de Pérez Montaner és una pedra que engrandeix l’edifici de la literatura catalana, però sobretot és una victòria. Una victòria de la lluita passada i present, contra la barbàrie que ha intentat arraconar la nostra llengua i ha arribat a pensar que podia posar portes i forrellats a una creació literària i a una investigació filològica erudites, a tota una cultura imparable. Quan Pérez Montaner ens explicava a les aules la Història de la literatura catalana contemporània, no era un relat, sinó un altre capítol de la mateixa història literària.

El magnífic treball de la Institució Alfons el Magnànim, amb una tasca editorial comandada per Vicent Berenguer, està materialitzant una tasca que hauria d’haver estat normal fa molt temps, però que ara no tenim més remei que interpretar com a justícia moral i històrica.
Des del traginat pels anys “Adveniment de l’odi” fins als inèdits i recents, els poemaris de Jaume Pérez Montaner estan reunits en el llibre que es va presentar a la Fan Set (Octubre Centre de Cultura Contemporània), on l’amfitriona Núria Cadenes, sempre molt encertada en el seu paper, va presentar la taula de components que acompanyaven el mestre: Vicent Berenguer (editor), Antoni Marí Monterde (prologuista), Francesc Mompó (poeta i estudiós de l’obra), Begonya Mezquita i Manel Rodríguez Castelló (rapsodes). Entre el públic, poetes amigues i amics, entusiasmats per l’obra i rendits a la persona. El gran regal que obrim amb la lectura de “Defensa d’una forma” és impagable, però la cirereta ja ens la vam menjar els presents, en escoltar de viva veu la recitació del mateix autor…

VÍDEO

Comentaris