LA CARA DE LLANOS MASSÓ, per Manel Pitarch

La cara de Llanos Massó

Foto: Robert Solsona (Europa Press)

Llanos Massó i Vox amenacen la llengua
20 de febrer de 2024 - MANEL PITARCH
https://lallenguanoteos.blogspot.com

Ara mateix m'agradaria comptar amb la presència del professor Sebastià Serrano, perquè ens donaria una lliçó magistral sobre el significat dels dos rostres que apareixen a la fotografia. No entraré en matèria paralingüística, però si la pregunta que em feren sobre les dos persones de la fotografia fora: de quina et refies més...

Algunes perles que la presidenta de les Corts, María de los Llanos Massó Linares, ha deixat anar a la premsa, en la reunió en què la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, li ha lliurat la memòria de la institució acadèmica:

- Vox intentarà "donar-li al valencià la legislació que es mereix".
- acostar-nos al valencià que es parla a València
- convalidació dels títols de Lo Rat Penat o la RACV
- "Jo sóc d'Albacete i crec que fins i tot seria capaç d'expressar-me en valencià, però m'expresse millor en castellà".

La senyora Llanos Massó parla de la llengua com qui parla d'una massa de fang a la qual es pot donar la forma que interessa a qui la manipula.

Si llegimn amb deteniment cada enunciat, fàcilment advertim que l'objectivitat i el rigor científic són el criteri que mou les pretensions del partit a qui representa.

1. En primer lloc, el "mereixement" com es valora?, quin criteri d'aplicabilitat té?, quina aptitud contempla qui dicta el mereixement? on està escrit que la legislació de la llengua es mou per mereixements?

2. El valencià que es parla a València és algun valencià que ara mateix està fora de la legislació? Valencians i valencianes... què us heu posat a parlar des que ha entrat el nou govern a les institucions autonòmiques? I quan diu "València", a quina València està fent referència... a la capital?, a les comarques de l'Horta? I a quins valencians i valencianes ens deixa fora per no parlar com el valencià de València? Eixa pobra gent deixem de ser valencians?

3. Convalidació dels títols de Lo Rat Penat. Per què crear una convalidació, si ¡Lo Rat Penat soy yo! Directament valideu les titulacions a qui passe pel carrer parlant qualsevol cosa i no cal passar pel cau del mamífer quiròpter insectívor nocturn, ni gastar més diners.

4. "Crec que fins i tot seria capaç d'expressar-me en valencià, però m'expresse millor en castellà". He estat temptat d'escriure "sin comentarios", però és que hi ha massa suc com per deixar-lo evaporar. No podem passar per alt els usos temporals que fa de les formes verbals: el condicional de "ser capaç" va lligat al valencià i la forma en present d' "expressar-me" millor va lligat al castellà. El condicional pressuposa una situació hipotètica: en el cas que... i si un dia... podria donar-se la circumstància que... (s'atrevisca a parlar en valencià), que tampoc és necessari, perquè la institució que governa es troba entre Burgos i Cantàbria. Però a banda del condicional del verb, hi ha precedint-lo dos intensificadors de la condició: "fins i tot", que emfatitza (o emfasitza) el caràcter sorprenent o extraordinari de l'enunciat (sic AVL) i també l'expressió "creure que", la qual atenua la seguretat d'una afirmació i no en garanteix el compliment del contingut.

I tan sols per curiositat, el castellà amb què s'expressa millor, quin és, el de Castella? Però quina Castella, la de la Manxa? Perquè en cas contrari només ha de dir-ho, senyora Massó, i demanem a Emiliano García-Page que la legisle com mereix.

Fora d'ironia, esperem que aquest malson dure el menys temps possible i que deixen d'insultar el poble, com si fórem encara una civilització subjugada al poder de les tiranies. Per finalitzar, reproduiré la idea amb més trellat que es pot llegir a la notícia, de boca de la presidenta de l'AVL, Verònica Cantó: el "problema" actual està en l'ús del valencià i no en la seua normativització.

Comentaris