Ressenya de Carme Pinyana. "Poemari per a ociosos"


Ressenya de Carme Pinyana

Sempre aprenent, sempre creixent
17/10/2018  - https://descriu.org

Manel Pitarch (Vila-real 1966), llicenciat en Filologia catalana, va obtenir el premi Ibn Hazm Ciutat d’Alzira 2017 amb aquesta obra. El jurat estava format per Alfred Aranda, Pep Bataller i Feliu Ventura.
L’obra conté quatre llibres, amb un total de seixanta-un poemes, entre pòrtic, epíleg i colofó, en 104 pàgines. L’autor no només ret homenatge al mestre Joan Fuster en el títol, parafrasejant el llegendari Diccionari per a ociosos, sinó que inclou lemes al llarg del llibre i fins i tot li dedica el colofó, en el 25è aniversari de la mort del suecà.
Poemari per a ociosos, però, no només admet explícitament l’admiració per Fuster, també per monstres poètics com Maria Mercè Marçal, Vicent Andrés Estellés, Josep Piera, Salvador Espriu…
Cada llibre desvetla una inquietud i unes maneres diferents. Així, trobem visions, profecies i premonicions, però també actituds entranyables i dolces presències interiors. A més d’un gust per la cultura clàssica que l’impel·leix a referenciar personatges del món mitològic grecoromà. En particular, l’últim llibre es concentra encertadament en la idea de l’inici, la suggestiva i perenne sensació d’aprenentatge que ens acompanya quan ja hem crescut.
L’edició de Bromera segueix l’ortodòxia en la composició de poesia, que no totes les editorials usen, i que indubtablement incrementa l’agradositat de llegir aquests poemes.

Per a més informació:

Manel Pitarch, l’autor.
  
Títol del llibre: Poemari per a ociosos
Autor: Manel Pitarch
Editorial: Bromera
Núm. col·lecció: 129
Edat: Lectors adults en general
Pàgines: 104
ISBN: 9788490268568

Comentaris